ENGLISH MAGYAR

Pulley csapágyprés

A prést európai szabványúra, és újonnan bevezetett alkatrész gyárthatóságára kellett átalakítani és felújítani, a Magyarországon hatályos munkavédelmi és biztonságtechnikai szabályoknak megfelelően.

Az állomás két teljesen külön vezérelhető alállomásból áll (bal és jobb oldali prés, ami szintén az átalakítás alkalmával valósult meg). A két állomás működése egymástól független, az állomás kijelzőjén két jól elkülöníthető képernyőről történik a vezérlés. A két oldal működése teljesen azonos.

A benyomást végző munkahenger mozgását egy mechanikai elem (rugós munkahenger) gátolja. A benyomó munkahenger csak abban az esetben mozoghat, ha a rögzítő munkahenger vezérlése aktívvá válik. Ez az aktiválás a kezelő személyzet számára nem elérhető, a PLC vezérli a rögzítő munkahengert a benyomó mozgásával egyidőben.

Az állomás fényfüggönyös védelemmel rendelkezik. A fényfüggöny megszakadása esetén a mozgások azonnal tiltódnak, a benyomó munkahengert a rugós munkahenger rögzíti. Az alábbiakban egy alállomás folyamata van részletezve, amely leírás mindkét oldali alállomásra vonatkozik.

Az állomás ellenőrzi, méri:
kis benyomóerő használatával a csapágyfurat átmérőjét (Balluff útmérő)
a TOX munkahenger nyomását (TOX nyomásmérő)
a csapágy pozícióját a nagy benyomó erő használata után (Heidenhain)
a nagy benyomó erő értékét (erőmérő cella)

Az operátor kézzel behelyezi a Pulley-t a fészekbe és a csapágyat a présszerszámra, majd a bajuszkapcsolóval indítja az állomást. A benyomó munkahenger kiserő használatával ellenőrzi a csapágy furat méretét, majd nagyerő használatával a végleges pozícióba nyomja a csapágyat, és a pulley anyagából biztosítja a „kiesés” ellen. Az állomás eközben ellenőrzi a benyomó munkahenger nyomását, majd méri a csapágy pozícióját. A benyomás után a két Pulley leszorító munkahenger a fészekben tartja a kész darabot, hogy a benyomó munkahenger felső helyzetbe mozgáskor ne emelje ki a darabot a fészekből. A csapágy benyomó alaphelyzetbe mozgása után a leszorító munkahengerek is alaphelyzetbe mozognak.